MOEDERHOND MET PUPPIES EN KITTEN - HENRIËTTE RONNER-KNIP
Een zeer aantrekkelijke, liefelijk en toch ook humoristisch werk van 's werelds beroemdste dierenschilder uit de 19e eeuw; Henriëtte Ronner-Knip. Voorstellende een moederhond, waarschijnlijk een Jack Russell Terrier, die haar pasgeboren puppy’s probeert te beschermen van een nieuwsgierige kitten.
In dit werk toont Henriëtte haar grote begaafdheid op meerdere vlakken. Hoewel het werk zeer liefelijk is te noemen is het óók nog humoristisch. De iets overbezorgde moeder Jack Russell, die net 4 puppy’s op de wereld heeft gebracht, schrikt op van het geluid van een kitten die waarschijnlijk niet veel ouder is dan de kleine terriers zelf. De nieuwsgierige en ondeugende blik van de jonge kitten contrasteerd erg leuk met de iets overtrokken reactie van de moederhond.
De pups zelf lijken zich er verder ook maar weinig van aan te trekken. De twee pups net buiten de mand zijn vooral met elkaar aan het spelen. Terwijl de meest rechtse pup fijn doorgaat met drinken. De meest linker pup lijkt alles te ontgaan en ligt lekker verder te slapen.
Samengenomen met de zeer mooie lichtval is dit een waarlijk meesterwerk van Henriëtte Ronner-Knip.
Artiest: Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909)
Afmeting: 16 x 21 cm
Gesigneerd: Rechtsonder
Materiaal: Olie op paneel
Prijs: 13.950 EUR
Bio:
Henriëtte Ronner-Knip, geboren in 1821, was de dochter van landschapskunstenaar Josephus Augustus Knip. Ze was de eerste actieve vrouwelijke artiest die zich bij ‘Arti et Amicitae’ in Amsterdam aansloot. In het begin van haar carrière schilderde Henriëte landschappen. Deze landschappen werden steeds meer vervangen door zeer realistisch geschilderde dieren. Later verhuisde ze naar Brussel. Het is daar waar het zich echt zou specialiseren in katten en kittens. Meestal tegen de achtergrond van exclusieve stoffen, antieke meubelen en andere luxe artikelen.
De Kunsthal in Rottedam hield aan het einde van de vorige eeuw een grote overzichtstentoonstelling van haar werken. Verder hangt ze in vele musea, zoals bijvoorbeeld in het Rijksmuseum.