WERKLUI IN EEN DOK – WILLEM DE ZWART

Een buitengewoon kleurrijke aquarel van Willem De Zwart welke meerdere werklui toont die aan het werk zijn in een dok. Als vertegenwoordiger van de Tachtigers toont Willem de Zwart hier een scene die vroeger niet erg voor de hand leek te liggen. Door de explosieve bevolkingsgroei in de steden rond 1870 leggen de Tachtigers steeds meer de nadruk op de gevolgen die dit teweeg brengt voor zowel de steden als de arbeiders die deze groei mogelijk maken.
Willem de Zwart heeft dat in dit werk op een buiten gewoon voortreffelijke manier voorgesteld.
De ordening van de gezaagde boomstammen en planken geeft het werk een bepaalde snelheid mee, dit wordt versterkt door de zeer vlotte en zelfverzekerde manier waarop de boom rechts is uitgewerkt. De lichtblauwe lucht en de hevig belichte achtergrond geven dit werk niet alleen veel diepte, maar ook een hele mooie kleurbalans.

Artiest: Willem de Zwart (1862 – 1931)
Afmeting: 24 x 31,5 cm
Gesigneerd: Linksonder
Materiaal: Aquarel op papier

Prijs: 3.900 EUR

Bio:

Willem de Zwart (1862 – 1931) werd geboren te Den Haag, alwaar hij ook stierf.  In 1876 gaat hij studeren aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Hij kreeg o.a. les van Jacob Maris (1837 – 1899) en werd lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam) en Pulchri Studio (Den Haag). Deze spagaat tussen Den Haag (de Haagse School) en Amsterdam (de Amsterdamse impressionisten) levert hem de bijnaam de ‘Haagse Breiner’ op
Hij werkte in een zeer kenmerkende naturalistische-impressionistische trant, vooral gekenmerkt door gedurfd kleurgebruik en dik aangebrachte verflagen.
nog in 2017 was er een tentoonstelling gewijd aan de Schilders van 80, in het Gemeentemuseum Den Haag, waar veel werken van Willem de Zwart hingen.

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief