Cornelis Saftleven - Godin Juno in de wolken en Io

Een landschap met Juno in de wolken, die Io onder de zorg brengt van Argus. Godin Juno - de vrouw van Jupiter - en Io, die door Jupiter in een witte koe werd veranderd om te voorkomen dat Juno achter zijn verliefdheid voor haar zou komen. Juno echter had dit door en bond Io, nog steeds in de gedaante van de witte koe, vast en liet Argus haar in de gaten houden. De reden waarom wij vandaag de dag nog steeds over 'Argusogen praten'.
De belichting in dit schilderij draagt enorm bij aan het mystieke gevoel dat men krijgt van dit zeer gedetailleerde meesterwerk uit de 17e eeuw. Het doet zeer sterk denken aan het schilderij van Saftleven in het Rijksmuseum; ‘The annunciation to the shepherd'. Daarnaast is de koe aan de linkerkant van deze schilderkunst bijna identiek aan het schilderij in het Mauritshuis; ‘Landscape with Herdsmen and Cattle’.
Beide schilderijen zijn geschilderd rond of in 1660. Dat is ook precies de tijdsinterval waarbinnen dit werk is vervaardigd. Hoewel het schilderij in het verleden is verkocht als 'toegeschreven aan', kan daarom worden gegarandeerd dat het volledig van de hand van de meester zelf is.

Kunstenaar:  Cornelis Saftleven (1607 – 1681)
Afmeting: 43 x 57
Materiaal: Olie op paneel

Prijs: op aanvraag

Bio:

Cornelis Saftleven (ca. 1607 - 1681) was een Nederlandse kunstschilder uit de Gouden Eeuw die uitblonk in meerdere genres tegelijkertijd. Hoewel zijn werken met afbeeldingen uit het dagelijkse (plattelands)leven wellicht het meest bekend zijn maakte hij ook portretten, strandgezichten, boerderijinterieurs en landschappen met vee. Geheel in de 17e eeuwse traditie heeft hij verder ook scènes uit de hel, allegorieën, satires en illustraties van spreekwoorden geschilderd.
Cornelis Saftleven is zoon van de eveneens bekende en gewaardeerde schilder Herman Saftleven. Na een verdere opleiding in Rotterdam wordt algemeen aangenomen dat Cornelis rond 1632 naar Antwerpen reisde waar hij Peter Paul Rubens heeft leren kennen.
Van Rubens is bekend dat hij vóór 1637 schilderijen van Cornelis heeft ‘gestoffeerd’. In de erfenis van Rubens, die in 1640 stierf, zaten acht schilderijen van Cornelis. Vier van die werken waren gestoffeerd met toegevoegde figuren van Rubens.

 

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief