SNEEUW IS IN DE LUCHT! - CHARLES LEICKERT

Een heel mooi voorbeeld van een ‘wintertje’ van Charles Leickert. Vooral de lucht in dit schilderij is de eerste blikvanger. Het is een meesterlijke weergave van een kalme maar toch licht bedreigende lucht. Het is overduidelijk dat er meer sneeuw op dit nietsvermoedende landschap uitgestort zal worden, maar juist de spanning voor dat moment geeft een fascinerend beeld.
Deze spanning, samen met de wind die het riet bespeelt en de sneeuw doet opstuiven, geeft dit schilderij een zeer levendige uitstraling.

Leickert staat erom bekend dat hij bepaalde details uit eerdere werken, meestal in iets aangepaste vorm, dupliceerde als hij tevreden was met het resultaat. Dat is hier vooral te zien aan de linker kant van dit schilderij. Dat gedeelte lijkt namelijk, in iets aangepaste vorm, op een combinatie van twee andere werken die bekend zijn van Charles Leickert. Namelijk; "IJsvermaak met koek en zopie aan een stadsrand", verkocht op 11 november 2015 te Den Haag en het werk "A winter's day on the ice" verkocht op 18 november 2018 te Amsterdam.

Artiest: Charles Leickert (1816-1907)
Afmeting: 30 x 42
Materiaal: Olie op paneel
Gesigneerd: Resten van signatuur, linksonder
Herkomst: Uit een Engelse verzameling

Prijsklasse: 5.900 EUR

Bio:

Charles Henri Joseph Leickert (1816 - 1907). Leickert werd geboren in Brussel. Later verhuisde Leickert naar Den Haag, waar hij ook ging studeren aan de Academie van Beeldende Kunsten. Hij is korte tijd in de leer gegaan bij de vroeg overleden schilder W.J.J. Nuijen en was vanaf 1839 leerling van Andreas Schelfhout. Zijn invloed is goed terug te zien in het gebruik van licht, onderwerp en atmosfeer.
In 1849 verhuisde Leickert naar Amsterdam, waar hij datzelfde jaar nog lid werd van Arti et Amicitiae. Daarnaast werd hij in 1856 lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam.
Leickert was een zeer productieve schilder die een groot oeuvre heeft achtergelaten en geldt vandaag de dag nog steeds als lieveling van vele verzamelaars.

 

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief