DE KOEIENKAR - ALBERTUS VERHOESEN

Een vrolijk en licht komisch werkje van een pluimveehandelaar met een koeienkar gemaakt door Albertus Verhoesen. De koe en de pluimveehandelaar lijken beiden even vrolijk en ontspannen te poseren voor de schilder, terwijl de hond rechts zich vooral druk maakt om iets wat zich buiten het schilderij plaatsvindt.
Ondanks het kleine formaat van dit schilderij weet Verhoesen nog heel gedetailleerd enkele kippen in de rieten kooi achter de pluimveehandelaar af te beelden. Normaal gesproken geeft Verhoesen het pluimvee juist een hoofdrol op de voorgrond, terwijl het pluimvee in dit werk eigenlijk pas opvalt bij een betere aanblik. Iets wat zeker voor de verzamelaars die bekend zijn met het werk van Verhoesen een leuk verrassingseffect geeft.

Artiest: Albertus Verhoesen (1806 – 1881).
Afmeting: 12 x 16 cm
Gesigneerd: Linksonder
Materiaal: Olie op paneel

Prijs: 1.550 EUR

Bio:

Albertus Verhoesen (1806 – 1881) woonde en werkte zijn hele leven in de provincie Utrecht (Utrecht, Hilversum en Amersfoort), waar hij ook werd geboren en stierf. In 1824 Verhuisde Verhoesen naar Hilversum, waar hij naar verluid les kreeg van Barend Cornelis Koekkoek (1803 - 1862). Het is in ieder geval zeker dat Verhoesen enige tijd met B.C. Koekkoek heeft samengewoond.
Van 1834 tot 1853 was Verhoesen stadstekenmeester van Amersfoort. In 1853 vertrok Verhoesen waar naar Utrecht om daar niet meer weg te gaan.
Hij schilderde vooral kleine, maar soms ook wat groter opgezette landschappen met vee, dierenstallen en voornamelijk veel pluimvee. Verder heeft hij nog les gehad van Jan van Ravenswaay en Pieter Gerardus van Os.
Werken van hem zijn o.a. in het bezit van; Het Centraal Museum Utrecht, Museum Boymans- van Beuningen en het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief