WINTERDAG OP HET IJS - H. W. SCHWEICKHARDT

Een zeer sferisch schilderij van Hendrik Willem Schweickhardt. Een zeer mooi uitgewerkt voorbeeld van een 18e-eeuwse winterdag in Nederland.
De compositie in dit schilderij is perfect uitgebalanceerd over de gehele scène. Door het perfect gekozen gezichtspunt lijkt de brug te fungeren als booggewelf voor de paardenkoets in het midden. Door het grote oog voor detail van de meester lijken alle elementen harmonieus samen te komen; het ijs als een functionele manier van transportatie, maar ook voor entertainment. De houten brug verbindt de stenen ruïnes en de schaatsers op de achtergrond met het landschap tot één uitgebalanceerd geheel.

Artiest: Hendrik Willem Schweickhardt (1747–1797)
Afmeting: 40 x 44
Gesigneerd: Middenonder
Materiaal: Olie op paneel
Provenance: Uit een Duitse collectie

Prijs: 12.500 EUR

Bio:

Hendrik Willem Schweickhardt (1747–1797) werd geboren in Hamm in Duitsland. Als jong kind verhuisde hij naar Den Haag waar hij les kreeg van Hieronymus Lapis. Hier maakte hij naam door het schilderen van zeer mooi gestoffeerde en uitgebalanceerde landschappen met o.a. koeien, paarden en schapen. Ook maakte hij kapitale behangschilderingen en kabinetstukken, vaak ter inrichting van verschillende landhuizen.
In 1786 verhuisde hij waarschijnlijk vanwege economische redenen naar Londen, waar zijn werken erg in trek waren.
Katharina, zijn dochter, leerde ook verdienstelijk schilderen maar werd uiteindelijk dichter en trouwde met Willem Bilderdijk.
Werken van hem hangen o.a. in het Rijksmuseum.

 

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief