ZONSOPKOMST - CORNELIS LIESTE
Cornelis Lieste staat vooral bekend om het briljante gebruik van licht in zijn schilderijen. Iets wat Cornelis ongetwijfeld heeft geleerd in de tijd dat hij student was bij het atelier van Barend Cornelis Koekkoek. Later vormde hij echter zijn eigen unieke stijl door uitgebalanceerde panoramische uitzichten te combineren met zeer warm en sterk tegenlicht.
Dit schilderij is daar een uitstekend voorbeeld van en is vervaardigd op het hoogtepunt van zijn carrière.
De schaduw van de lucht wordt heel subtiel weerspiegeld in het kalme beekje op de voorgrond. De twee vissers op de voorgrond verdwijnen bijna in het landschap en lijken geen andere keuze te hebben dan op te gaan in hun omgeving.
Artiest: Cornelis Lieste (1817-1861)
Afmeting: 48 x 65
Gesigneerd: Rechtsonder
Materiaal: Olieverf op paneel
Prijs: 9.000 EUR
Bio:
Cornelis Lieste (1817 – 1861). Lieste begon zijn opleiding aan de ‘Stads-Teekenschool’ in Haarlem waar hij in de leer trad bij Johannes Reekers. Daarna zou hij verder studeren onder de hoede van Nicolaas Johannes Roosenboom.
Lieste won al 1839 de eervolle eerste prijs op de tentoonstelling voor Levende Meesters genaamd de ‘grote zilveren medaille’ (
Hij maakte studiereizen naar België en Duitsland. Hij werd vooral bekend van zijn wijds opgezette landschappen, vaak gekenmerkd door een relatief lage horizon en overweldigend veel tegenlicht. Dit leverde hem ook wel de titel "schilder van het licht" op.
In 1840 bezocht Lieste tijdens een reis Barend Cornelis Koekkoek. B. C. Koekkoek had in Kleef een eigen tekenacademie opgezet te Kleef.
Werk van hem hangt o.a. in het Rijksmuseum te Amsterdam, het Amsterdam Museum, het Teylers Museum te Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, het Stedelijk Museum Zwolle en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef.