WIJDS WINTERLANDSCHAP - CHARLES LEICKERT

Een mooi voorbeeld van een wijds opgezet grootschalig schilderij van Charles Leickert. Vooral de dreiging in de lucht en de zeer sfeerische weergave van deze koude winterse dag is kenmerkend voor het werk van Leickert. Het oplichtende wolkendek achter de ruïne geeft blijk van een groot talent voor anekdotisch detail.
Elk afgebeeld groepje figuren op het ijs lijkt zijn eigen verhaal te creëren. Zoals de figuren rond de paardenslee of bij het koek en zopie-standje in de achtergrond. Weggezet tegen het wijdse landschap en het verval van door de mens gemaakte bouwwerken lijken ze echter maar nietig.

De ruïne rechts doet erg denken aan de ruïne die is afgebeeld op een schilderij van Leickert van feitelijk dezelfde afmetingen als dit werk, welke op 24 oktober 2000 verkocht te Amsterdam voor 140.000 NLG.

Artiest: Charles Leickert (1816-1907)
Afmeting: 64 x 100
Gesigneerd: Rechtsonder
Materiaal: Olie op doek

Prijs: op aanvraag

Bio:

Charles Henri Joseph Leickert (1816 - 1907). Leickert werd geboren in Brussel. Later verhuisde Leickert naar Den Haag, waar hij ook ging studeren aan de Academie van Beeldende Kunsten. Hij is korte tijd in de leer gegaan bij de vroeg overleden schilder W.J.J. Nuijen en was vanaf 1839 leerling van Andreas Schelfhout. Zijn invloed is goed terug te zien in het gebruik van licht, onderwerp en atmosfeer.
In 1849 verhuisde Leickert naar Amsterdam, waar hij datzelfde jaar nog lid werd van Arti et Amicitiae. Daarnaast werd hij in 1856 lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam.
Leickert was een zeer productieve schilder die een groot oeuvre heeft achtergelaten en geldt vandaag de dag nog steeds als lieveling van vele verzamelaars.

 

Vraag/reactie

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

Contact

info@liquidskygallery.com
++31622198654

Locatie/openingstijden

Oudezijds Voorburgwal 27
1012EH, Amsterdam
Dinsdag: 13:00 - 18:00
Alle andere dagen open op afspraak

Aanmelden nieuwsbrief